Wie het goed voorheeft met de EU, die stopt de show

Door Sander Loones op 12 september 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid


 

Wat ik verwacht van de State of the Union door Mr. Juncker? Dat die wordt afgeschaft. De Europese commissie zou de administratie van de Unie moeten zijn, niet de regering van de Unie.

En Mr Juncker is de voorzitter van die commissie, van de administratie. Hij is dus niet de regeringsleider van de EU

Het is dus niet aan Mr Juncker om aan politiek te doen. Het is niet aan Mr Juncker om ons maatschappelijke keuzes op te dringen.

Het zou integendeel een stuk interessanter én relevanter zijn wanneer woensdag niet Jean Claude Juncker maar wél Donald Tusk zou spreken. Tusk vertegenwoordigt namelijk de Europese lidstaten. En het zijn die lidstaten die samen met het Europees parlement het politieke gewicht van het Europese debat het best zouden kunnen bepalen.

Het zijn ook die lidstaten die moeten zorgen voor wat gezond verstand. De oplossing voor de asielcrisis bijvoorbeeld. De Europese commissie en Mr Juncker denken dat je die vooral oplost door asielzoekers te spreiden. De lidstaten hebben gezegd: neen, eerst onze grenzen bewaken. De logica zelve. Alleen blijft het al te stil op de banken van de Europese commissie. Waarom slaagt commissaris Mogherini er maar niet in de nodige terugkeer-akkoorden te onderhandelen. Dat Mr Juncker dat maar eens uitlegt.

En dan is er uw belastinggeld. De commissie wil uw belastingscenten gewoon versluizen naar Zuid-Europa. Via Europese belastingen, een Europese minister van financiën, een nieuw eurozonebudget, europese transfers. Ik reken op de lidstaten en op Mr. Tusk om ook deze plannen bij te sturen. Facturen voor falend beleid zomaar doorschuiven, van Zuid naar Noord Europa, dat is geen beleid. Integendeel zouden we alle lidstaten moeten aanmoedigen om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Om te hervormen, jobs te creëren

Wie het goed voorheeft met Europa en de Europese Unie, die stopt de show. En die focust op de essentie. Onze jobs, meer veiligheid, en gecontroleerde grenzen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is